Krčedinci dobili skelu!

MOL: Skela „Ribnjak“, koja je decenijama saobraćala preko Tise kod Mola, a od izgradnje mosta kod Ade prestala sa radom i nalazila se na obali reke na suvom četiri godine, odlukom Saveta Mesne zajednice Mol poklonjena je Krčedinu. U sredu je skela pripremana da se vodenim tokom Tise otpremi za Krčedin. Kada se osposobi, moći će da saobraća preko Dunava između Krčedina i Krčedinske ade.

 

1_442

Skela kod Mola pre porinuća u Tisu i otpremanja na Dunav Foto: M. Mitrović

 

Skela je još od 1963. godine u državnoj svojini i bila je poverena na korišćenje Mesnoj zajednici Mol za obavljanje prevoza preko reke, ali na Tisi kod ovog mesta više za tim nema potrebe. Predsednica Saveta MZ Mol Jelena Jakšić objašnjava da je odluka o ustupanju skele Krčedinu usledila na predlog člana Saveta, koji je u televizijskoj emisiji čuo da ovo sremsko selo na obali Dunava u inđijskoj opštini ima problem i da im je neophodna.

– Savet Mesne zajeenice Mol je predlog jednoglasno prihvatio i sprovedena je procedura da se skela pokloni, je od kada je napravljen most na lokaciji između Mola i Ade ona više nema nikakvu funkciju. Stoji na obali već godinama i propada – napominje Jelena Jakšić. – S druge strane predstavljala nam je obavezu, jer je redovno trebalo plaćati registraciju, nije baš najbolje bila pričvršćena, pa je postojala opasnost ukoliko Tisa nadođe da će se otkačiti, tako da smo rešili da je ne prodamo u staro gvožđe, nego da je poklonimo kako bi bila u upotrebi i koristila meštanima Krčedina.

Nekada je intenzivnije korišćena kao najkraća veza iz Mola prema Novom Miloševu i Bočaru, a pred kraj su je najviše koristili poljoprivrednici koji imaju zemlju sa banatske strane, međutim, izgradnjom mosta njeno funkcionisanje postalo je nerentabilno i nepotrebno pa je njeno saobraćanje obustavljeno.

Predsednica MZ Krčedin Vesna Tuvedžić je boravila u Molu u sredu, kada je skela sa obale vraćana u Tisu i uz pomoć brodića je počelo njeno prebacivanje nizvodno na novo odredište na Dunavu.- Ranije je postojala skela koja je u ratnim godinama mobilisana i ostala negde gde je odvežena, tako da je Krčedin od 1990. godine bez skele. Naši stočari koji drže stoku na Krčedinskoj adi imaju potrebu za prevoz skelom, ali skele više niko ne proizvodi. Kada se u televizijskoj emisiji „Znanje-imanje” predstavljalo naše selo, predsednik inđijske opštine je pomenuo problem nedostatka skele, pa su nam se javili iz Mola – ispričala je Vesna Tuvedžić.

Ona dodaje da, pored toga što će skelu koristiti stočari iz Krčedina i susednih sela, koji drže goveda, svinje, konje i drugu stoku na Krčedinskoj adi, služiće i u turističke svrhe. Dobijanjem poklona iz Mola biće omogućen siguran prevoz skelom na Dunavu od Krčedina do Krčedinske ade.

U dobrom stanju

Krčedinci su zadovoljni poklonom i nadaju se da će im Opština Inđija pomoći da skelu održavaju:
– Mi smo se oduševili tim gestom, uverili se da je skela uz dodatna ulaganja upotrebljiva, pa smo krenuli u proceduru kod nadležnih organa, što je zahtevalo dosta vremena, ali smo sve priveli kraju – rekla je predsednica MZ Krčedin Vesna Tuvedžić. – Izvršen je tehnički pregled skele i utvrđeno da je u dobrom stanju, iako je dugo bila van upotrebe. Opština Inđija će nam pomoći da je obnovimo i održavamo.

 

Izvor : Dnevnik