Poklonjena – skela stigla u Krčedin

KRČEDIN: Skela, poklon Mola, stigla je u Krčedin, da ponovo poveže ovo selo sa obližnjom adom. Odlukom Saveta Mesne zajednice Mol skela „Ribnjak”, kao što je „Dnevnik” već pisao,poklonjena je Krčedinu, u opštini Inđija. Decenijama je saobraćala preko Tise kod Mola, ali od izgradnje mosta pre četiri godine više nije bila u upotrebi i čuvana je na obali reke na suvom četiri godine.

Odluka o ustupanju skele Krčedinu, objasnila je Jelena Jakšić, predsednica Saveta MZ Mol, doneta je nakon televizijske emisije iz koje su saznali da ovo sremsko selo na obali Dunava ima problem i da im je skela neophodna.

– Savet MZ Mol jednoglasno je prihvatio predlog i sprovedena je procedura da se skela pokloni, jer od kada je napravljen most na lokaciji između Mola i Ade nije u funkciji. Stoji na obali već godinama i propada – rekla je Jelena Jakšić.

Skela je zakačena na brodić i počelo je njeno prebacivanje nizvodno na novo odredište na Dunavu u selo Krčedin. Ovo selo je nekada imalo skelu koja je u ratnim godinama mobilisana i ostala gde je odvežena, tako da je od 90-tih bez skele. Stočari koji drže stoku na Krčedinskoj adi imaju potrebu za ovim prevozom, ali skele u Srbiji više niko ne proizvodi.

Zamenik predsednika opštine Inđija Milan Bodiroža ističe da je posle 16 godina skela ponovo u Krčedinu.
– Zahvaljujemo se članovima MZ Mol kao i pokrajinskim i republičkim organima koji su nam u najkraćem mogućem roku ishodovali neophodne dozvole i saglasnost kako bi bezbedno transportovali skelu do Krčedina, a pre svega članovima Saveta MZ Krčedin. Primarni cilj skele je transport stoke i ljudi do Krčedinske ade, ali će ona upotpuniti i turističku ponudu opštine Inđija – naglasio je Bodiroža.

Skela će u potpunoj funkciji biti već na proleće kada će biti stavljena i u funkciju promocije turističke ponude ovog dela Dunava. Ona je već postavljena na Dunavu, između sremske obale i Krčedinske ade, na bačkoj strani. Poklon skela iz Mola sagrađena je 1963.godine, u dobrom stanju je i sa prvim prolećnim danima prevoziće preko reke na novoj sremskoj lokaciji.

Lj. Malešević

Izvor Dnevnik